Працівники управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій взяли участь у дискусії «За закритими кордонами: транскордонне співробітництво України та ЄС у часи Ковід»
Працівники управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій взяли участь у дискусії «За закритими кордонами: транскордонне співробітництво України та ЄС у часи Ковід»

Пандемія COVID-19 вдарила по одному із найважливіших аспектів для транскордонного співробітництва (ТКС) — живому спілкуванні. Без закордонних поїздок та особистих контактів дуже важко налагоджувати дружні зв’язки та знайомства — акцентують учасники дискусії.

Крім того, внаслідок пандемії реалізація інфраструктурних проєктів відбувається із затримкою, а «м’які» проєкти на паузі в очікуванні кращих часів.



Ірина Сушко, керівниця ГО «Європа без бар’єрів», вважає, що роботу в онлайн-форматі потрібно прийняти та змиритися з тим, що ЄС відкриє кордони не раніше осені 2021 року. У цей час варто працювати над внутрішньою комунікацією, проводити навчання для тих, у кого немає досвіду транскордонного співробітництва, навчати органи місцевого самоврядування залучати міжнародне фінансування та залучати ОТГ до мікропроєктів. Також важливо мати добру історію співпраці з міжнародними партнерами й зараз найкращий час, щоби зосередитися і розв’язати проблеми з реалізацією попередніх проєктів.

Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій теж реалізовує проєкт "Культурна спадщина кухні — просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного" в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, в партнерстві з Адміністрацією міста Люблін та ГО "Агенція сталого розвитку міста". В умовах пандемії довелося прийняти виклики і проводити не лише всі робочі засідання з партнерами в режимі онлайн, а й переорієнтувати більшість заходів проєкту в онлайн-формат.


Поділитись: