Завершуються роботи в рамках реалізації проєкту НЕФКО-3  «Інвестиції в енергоефективність бюджетних будівель та вуличного освітлення в м. Рівне»
Завершуються роботи в рамках реалізації проєкту НЕФКО-3 «Інвестиції в енергоефективність бюджетних будівель та вуличного освітлення в м. Рівне»

У 2022 році продовжилась співпраця виконавчого комітету Рівненської міської ради з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО стосовно впровадження спільних проєктів з енергоефективності.

Внаслідок війни в Україні та введення воєнного стану з 24 лютого 2022 року НЕФКО визнає, що наслідки для фінансованої діяльності мають або можуть мати істотний негативний вплив. Тим не менш, через високу важливість проєкту НЕФКО-3 під час війни та у післявоєнний час, НЕФКО продовжила реалізацію спільного проєкту «Інвестиції в енергоефективність бюджетних будівель та вуличного освітлення в м. Рівне» з переглянутим обсягом плану фінансування, де джерелами фінансування є грант NUEE (Ініціатива з питань енергоефективності Норвегія-Україна) та співфінансування міста, незважаючи на недоступність кредитних коштів.

16 травня 2022 року НЕФКО отримала повідомлення про незаперечення від Міністерства закордонних справ Норвегії щодо продовження фінансування проєкту за допомогою гранту NUEE.

Основні заходи, що вже реалізовані та будуть впроваджені в рамках проєкту:

  • термоізоляція фасадів будівель (включаючи підвали);
  • заміна вікон;
  • заміна вхідних дверей;
  • термоізоляція дахів;
  • встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІП);
  • сонячні колектори для гарячого водопостачання;
  • модернізація внутрішнього освітлення;
  • оновлення кухонного обладнання;
  • водяні крани з пониженим тиском;
  • балансування внутрішньої системи опалення.

В межах проєкту заходи з повної термомодернізації впроваджуються щодо таких об’єктів:

  • заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 14 художньо-естетичного напрямку Рівненської міської ради;
  • заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 33 Рівненської міської ради;
  • заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу № 46 Рівненської міської ради

З фотофіксацією впроваджених заходів можна ознайомитись нижче.



ЗДО №14


ЗДО №33

ЗДО №46

Також в межах проєкту замінено лампи розжарювання на сучасні світлодіодні в 31 будівлі комунальної власності та 11 дошкільних навчальних закладах Рівного встановлено сучасне кухонне обладнання, крани, аератори.

Встановлення індивідуальних теплових пунктів (8 одиниць), в т.ч. ізоляції трубопроводів, арматури, елементів теплового пункту, оздоблення приміщень та підведення комунікацій, балансування систем опалення, замість встановлених теплових вузлів відбудеться на таких об’єктах: ЗОШ №15 (нова і стара школа), ЗОШ №22, ЗОШ №25, ЗОШ №28, Музична школа №2, ДНЗ №33, Управління містобудування та архітектури.

Загальна інвестиційна вартість проєкту оцінюється в 1 393 880 євро, з яких 1 200 000 євро – інвестиційний грант фонду NUEE, 193 880 євро – внесок міста.

Результатами впровадження проєкту є покращення естетичного вигляду будівель комунальної сфери, покращення умов перебування дітей, вихователів/вчителів, зменшення споживання електроенергії, води. Що в свою чергу сприятиме скороченню викидів не менше ніж на 805 tCO2/рік та зменшенню витрат міста на оплату використання енергоресурсів та управління.


Поділитись: