В місті Рівному реалізовано проєкт з термомодернізації навчально-виховного комплексу № 26
В місті Рівному реалізовано проєкт з термомодернізації навчально-виховного комплексу № 26

Завершено роботи з реалізації проєкту НЕФКО-2 «Впровадження енергозберігаючих технологій у навчальному закладі м. Рівне», а саме навчально-виховному комплексі (НВК) № 26, по вул. Павлюченка, 24 в місті Рівному.

Проєкт реалізовано виконавчим комітетом Рівненської міської ради спільно з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО, в рамках програми «Енергозбереження».

В межах проєкту здійснено такі основні заходи з термомодернізації в НВК № 26:

  • утеплено фасади, цоколь;
  • замінено вікна та склоблоки, двері;
  • утеплено покрівлю з влаштуванням мембранного покриття, замінено покрівлю шатрового даху над басейном;
  • влаштовано металевий пандус для маломобільних груп населення перед головним входом.

Загальна вартість проєкту склала 22 млн. грн., з яких 12,5 млн.грн – запозичення від НЕФКО у вигляді кредиту, решта – співфінансування з міського бюджету. Термін окупності проєкту – 7,1 роки.

Ініціатором та координатором реалізації проєкту виступило управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Варто зазначити, що до робочої групи з реалізації інвестиційного проєкту було залучено представників управління освіти, управління капітального будівництва, управління бюджету і фінансів виконавчого комітету Рівненської міської ради. Координатором діяльності робочої групи був призначений заступник начальника управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій Роман Ширко (на фото справа).

В ході підготовки та впровадження проєкту, управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій також виступало організатором робочих зустрічей та засідань, які відбувались за участю представників робочої групи, компанії НЕФКО, SWECO&Garde (консультанти з управління інвестиційним проєктом).

Результатами від реалізації проєкту є: покращення клімату в приміщеннях навчально-виховного комплексу, створення комфортних умов роботи для вчителів, покращення матеріально-технічних, санітарних, естетичних умов для перебування учнів та іншого персоналу в навчальному комплексі, зниження викидів СО2, зниження споживання енергоносіїв, що сприятиме значному зменшенню видатків з міського бюджету.

Оскільки проєкт, орієнтований на сектор громадських будівель, результати його реалізації викликали високий інтерес серед різних частин населення міста Рівного: директорів шкіл, вчителів, учнів, їх батьків, інших громадян. Це сприятиме додатковому розвитку концепції інвестицій в енергоефективність. Крім того, термомодернізована будівля візуально покращила атмосферу в місті.


Довідково: Північна Екологічна Фінансова Корпорація НЕФКО є міжнародною фінансовою організацією, утвореною у 1990 році Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією і Швецією.

НЕФКО фінансує широкий спектр екологічних проектів у Центральній та Східній Європі, включаючи і Україну. НЕФКО фінансує проекти з екологічними вигодами, виступає менеджером Фонду для країн Північної Європи, США, Німеччини, Нідерландів, Росії, ЄС і ГЕФ.

Загальна вартість фондів, якими управляє НЕФКО, на даний час становить 550 млн. євро.

Рамкова угода між НЕФКО та Урядом України була ратифікована у 2010 р.

Співпраця виконавчого комітету Рівненської міської ради з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО триває з 2015 року.

Поділитись: