У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви
У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви

Місто Рівне як обласний центр впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь та в меню місцевих ресторанів, а молодь навряд чи знає хоча б декілька назв автентичних смаколиків.

Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного», який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста» спільно з Урядом міста Люблін. Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО «Агенція сталого розвитку міста» налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв. У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір «Фещуни», який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині - пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви - потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління. Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями. Пані Ніна та Єва відзначили, що й самі з часом трішки змінюють свої кулінарні традиції на сучасний лад: «Хліб сьогодні на дрождях розчиняємо, а колись нє. Кидали хліб, заливали водою і ставили на піч на краєчку на ніч. Воно так як грає на дрьождях. І ранок вже замісила млинця. Колись форми не було, то вона брала листя з дуба чи капусти. І така лопатка дерев’яна. І положила і сунула на попіл. І на тому листку такий смачний виходить». Тому вони щоразу радіють, коли хтось ще цікавиться старовинними рецептами та особливостями приготування.

Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: «Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби».

Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається «на око» - тут головне мати досвід.

Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО «Агенція сталого розвитку міста» планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви «Мацик», яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.


Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.






Поділитись: