Представники Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій взяли участь у Форумі відновлення Одещини
Представники Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій взяли участь у Форумі відновлення Одещини

Сьогодні представники Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій Департаменту економічного розвитку взяли участь в заході "Форум відновлення Одещини". Форум став четвертим заходом на Півдні України щодо ефективного планування територій та залучення громад до стратегічних рішень.

На форумі виступили представники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники громадськості, бізнес та науковці.

Ключові теми обговорення Форуму:

  • Стратегія регіонального розвитку
  • Просторове планування та урбанізація
  • Землевпорядне та містобудівне планування. Інноваційні рішення
  • Екологічна стійкість
  • Енергоефективність
  • Сталість розвитку
  • Участь громади
  • Співпраця з іншими регіонами та міжнародними партнерами

Організаторами Форуму були Агенція регіонального розвитку Одеської області, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Одеська обласна державна (військова) адміністрація та Одеська обласна рада. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», який активно залучений до процесів відновлення та відбудови Одеської області.

На заході було презентовано напрацювання до Стратегії відновлення і розвитку Одеської області до 2027 року, це аналітика та проміжні висновки.

Стратегія включатиме дві частини: програмну та аналітичну. Аналітична частина: географічний потенціал, природно-ресурсний потенціал, інфраструктура, економічний потенціал, людський капітал, врядування та фінанси. Програмна частина: стратегічне бачення і місія, стратегічні цілі, впровадження та моніторинг стратегії, врядування та фінанси. Проєктна частина: регіональна виставка EXPO 2030 Odesa, дорога різноманіття, інші великі проєкти.

Також в ході форуму було презентовано пілотний проєкт НІГТ (Пілотний проект щодо Національної інфраструктури геопросторових даних). На геопорталі можливо отримати інформацію за запитом по обраній ОТГ чи адміністративній одиниці щодо наявних у Картфонді картографічних матеріалів з детальними метаданими та сформувати витяг по таких матеріалах, що значно спростить збір вихідних даних для розробки комплексних планів, зокрема для майбутнього відбудовування. На геопорталі вже існує можливість обміну інформацією між державними органами та установами.

На геопорталі пілотного проекту НІГД почали розміщувати актуальні ортофото окремих населених пунктів з метою оцінки матеріальних втрат громадян внаслідок агресії рф. За підтримки Японського проекту завершено оновлення цифрових топографічних карт масштабу 1:25 000 на 8650 кв. км та отримано обладнання для належного функціонування геопорталу НІГД.

Наразі до реєстрації метаданих на геопорталі пілотного проекту НІГД долучилися 1 026 територіальних громад, 16 ЦОВВ (центральні органи виконавчої влади) та 21 місцевий орган влади.

З 24.02.2022 року до завершення воєнного стану Держателем геопорталу Національної інфраструктури геопросторових даних прийнято рішення про обмеження доступу до публічної частини системи!

Поділитись: